24 maja 2017

Babka cytrynowa i nie tylko

Z tego przepisu zrobimy delikatną i wilgotną babkę tradycyjną lub cytrynową, ale nie tylko. Kiedy dodamy garść rabarbaru, brzoskwiń, bananów... otrzymamy wspaniałe ciasto z owocami.😋
Zamiast owoców możemy dodać ser, mak lub jedno i drugie😉
Upieczone i wystudzone ciasto można zamrozić!


SKŁADNIKI:

6 jaj
1 kostka margaryny (ja używam zieloną Palmę)
40 dkg. mąki tortowej
25 dkg. cukru pudru
2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
10 łyżek mleka
sok i skórka z cytryny (opcjonalnie)

WYKONANIE:

Margarynę i cukier wkładamy do misy robota i ucieramy. Kiedy masa będzie jednolita dodajemy po jednym żółtku, nie przerywając ucierania. Następnie na przemian dodajemy po trochę mąki z proszkiem i po 2-3 łyżki mleka. 
Na koniec dodajemy pianę z białek.
Pieczemy przez około 45-50minut w temperaturze 175-180 stopni.

Babka cytrynowa:
Przed dodaniem piany wlewamy sok z jednej dużej cytryny + otarta skórka.
Po upieczeniu polewamy lukrem cytrynowym. Ja mieszam sok z cytryny z cukrem pudrem i gotowe.

Babka z masą serową, makową lub owocami:
Około 0,5kg. masy serowej lub makowej (takiej, jaką przygotowujecie na sernik, makowiec) wyłożyć łyżką na surowe ciasto wylane już na blasze. 
NIE PRZYKLEPYWAĆ!

Zamiast w/w mas można dodać owoce, wedle upodobania. 
MOŻNA LEKKO DOCISNĄĆ! 

Po upieczeniu babka powinna przestygnąć, chociaż moje dzieci pałaszują jeszcze ciepłą popijając zimnym mlekiem😁

!!!Wersja z serem lub makiem obowiązkowo musi postać nietknięta do całkowitego wystudzenia!!!


SMACZNEGO😋

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz