Zamiast owoców możemy dodać ser, mak lub jedno i drugie😉
Upieczone i wystudzone ciasto można zamrozić!
SKŁADNIKI:
6 jaj
1 kostka margaryny (ja używam zieloną Palmę)
40 dkg. mąki tortowej
25 dkg. cukru pudru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
10 łyżek mleka
sok i skórka z cytryny (opcjonalnie)
WYKONANIE:
Margarynę i cukier wkładamy do misy robota i ucieramy. Kiedy masa będzie gotowa dodajemy po jednym żółtku, nie przerywając ucierania. Następnie na przemian dodajemy po trochę mąki z proszkiem i po 2-3 łyżki mleka.
Na koniec dodajemy pianę z białek.
Pieczemy przez około 55-60minut w temperaturze 165 stopni z termoobiegiem.
Babka cytrynowa:
Przed dodaniem piany wlewamy sok z jednej dużej cytryny + otarta skórka.
Po upieczeniu polewamy lukrem cytrynowym. Ja mieszam sok z cytryny z cukrem pudrem i gotowe.
Babka z masą serową, makową lub owocami:
Około 0,5kg. masy serowej lub makowej (takiej, jaką przygotowujecie na sernik, makowiec) wyłożyć łyżką na surowe ciasto wylane już na blasze.
NIE PRZYKLEPYWAĆ!
Zamiast w/w mas można dodać owoce, wedle upodobania.
MOŻNA LEKKO DOCISNĄĆ!
Po upieczeniu babka powinna przestygnąć, chociaż moje dzieci pałaszują jeszcze ciepłą popijając zimnym mlekiem😁
!!!Wersja z serem lub makiem obowiązkowo musi postać nietknięta do całkowitego wystudzenia!!!
SMACZNEGO😋
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz