.

12 stycznia 2018

Rogaliki z jabłkami z ciasta krucho-drożdżowego





Składniki

Ciasto:

0,5kg. mąki
1 torebeczka cukru waniliowego
4 łyżeczki cukru kryształu
szczypta soli
1 jajko
1 torebeczka drożdży instant 7-8g.
150g. jogurtu greckiego lub śmietany
2-3 łyżki twarożku homogenizowanego
200g. masła lub margaryny


Nadzienie:

5-6 aromatycznych jabłek średniej wielkości
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki cukru
2-3 łyżki wody
1 opakowanie. kisielu malinowego bez cukru

Składniki na ciasto zagnieść. Ja użyłam do tego maszyny do wypieku chleba, a sama w tym czasie obierałam jabłka.
Po obraniu i pokrojeniu jabłek dodać do nich cynamon, cukier, wodę i wstawić do zagotowania. Kiedy lekko zmiękną zdjąć z ognia i energicznie mieszając połączyć z kisielem ( można go wcześniej rozrobić w odrobinie zimnej wody). Odstawić do wystygnięcia.
Gotowe ciasto podzielić na sześć równych części. Każdą rozwałkować na okrągło i podzielić na trójkąty. Na środek szerszej strony każdego trójkąta kłaść po łyżeczce nadzienia i zwijać w stronę dłuższego rogu.
Ułożyć na blasze, posmarować mlekiem i piec przez 20-25 minut w temperaturze 180°C, bez termoobiegu.




         Podawać posypane cukrem pudrem.
         
                             Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz