.

18 lutego 2019

Tort zwijany


Kolejne urodziny mojej córci nie mogły się obejść bez mamusinowego tortu. W tym roku postanowiłam zrobić tort zwijany "ślimaczek", a raczej "ślimaczysko" bo powstał z pięciu blatów biszkoptowych.
Wykonanie tortu nie jest trudne za to  czasochłonne, ale mimo to baardzo przyjemne😊

Składniki:

- blaty biszkoptowe

- 2,5 litra śmietanki kremówki, u mnie 30%
- cukier waniliowy, u mnie 1,5 torebeczki tj. 12g. na każde 200g. śmietanki
- cukier puder, daję łyżeczkę na każde 200g.
- śmietan fix

- marmolada lub frużelina, u mnie mieszanka kwaśnej wiśni, jagodowa, truskawkowa i sok z cytryny
- owoce do dekoracji
- barwniki spożywcze, ja użyłam żelowych z firmy Dr. Oetker

- dwie duże deski

Poncz:
- sok z 1 pomarańczy
- sok z 1 mandarynki
- sok z 0,5 cytryny
- łyżka cukru waniliowego lub 0,5 łyżki zwykłego cukru
- 250 ml. wody
- 5 łyżek cytrynówki, opcjonalnie


1. Pieczemy blaty biszkoptowe, u mnie pięć, kakaowych.
2. Zdejmujemy papier do pieczenia z jeszcze ciepłych biszkoptów i ponownie kładziemy na nim.
3. Cztery blaty tniemy wzdłuż na trzy, równe części. Piąty będzie podstawą.


4. Do misy robota wlewamy około 1,5 litra śmietanki, dobrze schłodzonej i zaczynamy ubijać.
5. Kiedy lekko spieni się wsypujemy cukier puder i waniliowy, krótko ubijamy i dodajemy śmietan fix. Ubijamy na sztywno.
6. Teraz pracujemy nad formą. Szykujemy trzy paski biszkoptu czyli nasączamy, smarujemy marmoladą i masą śmietanową.


7. Zaczynamy zwijanie, rolowanie tworząc ślimaka, którego układamy na jednej z dwóch desek. Ja nie mam dwóch, dużych desek więc posiłkowałam się kawałkiem cienkiej płyty owiniętej folią aluminiową.  Kiedy kończy się jeden kawałek to dokładamy następny i tak do wyczerpania wszystkich pasków.




8. Piąty blat nasączamy, kładziemy na wierzchu i docinamy na wymiar.
9. Na biszkopt przykładamy drugą deskę, płytę lub sztywny podkład tortowy i przytrzymując  górę i dół obracamy. Teraz ostatnia warstwa biszkoptu jest spodem naszego torta.
10. Owijamy dosyć ciasno folią spożywczą i wstawiamy do lodówki lub chłodnej spiżarni na kilka godzin, najlepiej na całą noc.


11. Po schłodzeniu ubijamy pozostałą śmietankę i dekorujemy.

Jak zrobić kolorową bitą śmietaną bez konieczności dzielenia na porcje i barwienia każdej z osobna?
1. Przygotować barwniki spożywcze w żelu.
2. Przymocować wybraną końcówkę do rękawa cukierniczego.
3. W wewnątrz rękawa, zaczynając od zwężonej strony czyli tej z końcówką i posuwając się ku szerszej czyli górze zrobić cieniutką kreseczkę barwnikiem. Obok następną np. innym kolorem i tak dookoła. Jeśli kreseczki nie wyjdą nie wpadać w panikę, czasem tak bywa, a efekt i tak będzie super.
4. Włożyć ostrożnie ubitą śmietanę i można już dekorować.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz