Składniki:
-płaty lasagne, 1 opakowanie.
-ziemniaki, 1,5kg.
-marchew, 6szt.
-kiełbasa, 3 laski podwawelskiej
-ser pleśniowy
-papryka kolorowa, po pół każdej
-jogurt naturalny lub grecki, 1 duży kubek
-3 jajka
-sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
-2 łyżki mąki pszennej
-sos salsa
-ser żółty
Wykonanie:
Warzywa obrać i ugotować al dente w osolonej wodzie. Kiełbasę pokroić według uznania i podsmażyć bez tłuszczu po czym dodać do niej pokrojoną paprykę i chwilkę dusić. Jogurt wymieszać z jajkami, doprawić pieprzem solą i gałką muszkatołową oraz zagęścić mąką . Ugotowane warzywa wyjąć z wody, poczekać aż przestygną i pokroić. Ja ziemniaki kroiłam w plastry a marchewkę w długie paski. Następnie dodać kiełbasę z papryką, sól pieprz i ewentualnie natkę pietruszki lub inne zioła czy przyprawy i wymieszać. Plastry lasagne podgotować, ja to robiłam w wodzie po warzywach.
Spód naczynia żaroodpornego posmarować masłem i polać odrobiną białego sosu. Ułożyć plastry lasagne i polać sosem salsa. Na to wyłożyć jedną trzecią farszu, dodać "skubany" ser pleśniowy i polać białym sosem. Powtarzać czynności do wykorzystania składników. Ostatnią czyli wierzchnią warstwę płatów polać obydwoma sosami i wyłożyć żółtym serem.
Piec około 40 minut w temperaturze 180°C. Na koniec pieczenia włączam dodatkowo funkcję grilla wtedy ser pysznie "kruszeje".
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz