.

9 marca 2019

Piernik staropolski

Kto powiedział, że piernik to ciasto na Boże Narodzenie? My możemy go jeść na każde święta, ale pod warunkiem, że jest tylko z tego przepisu.


Składniki:

500 g miodu naturalnego
1,5 szklanki cukru (lub mniej)
250 g masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
125 ml mleka
pół łyżeczki soli
2 torebki przyprawy korzennej do piernika (20 g w torebce)
1 kg powideł śliwkowych

Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Wystudzić.



Mąkę pszenną wsypać do dużej miski, dodać przyprawę do piernika oraz sól i wymieszać. Sodę oczyszczoną rozpuścić w mleku i wlać do wystudzonej masy miodowej. Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać i przelać do mąki.





Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do spiżarni lub lodówki) na 4 - 6 tygodni.






Uwaga: wyrobione ciasto jest dość luźne.


 Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba tylko podsypywać mąką).

Piec na 3 - 7 dni przed świetami

PIECZENIE:

Ciasto podzielić na 3-4 równe części.

Przygotować dużą blachę i wyłożyć papierem do pieczenia.

Każdą z części piernika rozwałkować, włożyć do blaszki i wyrównać.

Piec w temperaturze 160-170ºC (można z termoobiegiem) przez 15 - 20 minut. Piernik mocno rośnie,  praktycznie podwaja swoją objętość. Wyjąć, wystudzić.

Wystudzone blaty piernikowe przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je wymieszać z bakaliami), przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć; odstawić do "skruszenia" na 3 - 7 dni w chłodne miejsce. Zazwyczaj zużywa się do przełożenia 1 kg powideł śliwkowych.

Piernik polać czekoladą lub lukrem. Można posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w papier do pieczenia lub lnianą ściereczkę, by nie wysychał.

Mój mąż powiedział, że to biszkopt wśród pierników 😊😋

18 lutego 2019

Tort zwijany


Kolejne urodziny mojej córci nie mogły się obejść bez mamusinowego tortu. W tym roku postanowiłam zrobić tort zwijany "ślimaczek", a raczej "ślimaczysko" bo powstał z pięciu blatów biszkoptowych.
Wykonanie tortu nie jest trudne za to  czasochłonne, ale mimo to baardzo przyjemne😊

Składniki:

- blaty biszkoptowe

- 2,5 litra śmietanki kremówki, u mnie 30%
- cukier waniliowy, u mnie 1,5 torebeczki tj. 12g. na każde 200g. śmietanki
- cukier puder, daję łyżeczkę na każde 200g.
- śmietan fix

- marmolada lub frużelina, u mnie mieszanka kwaśnej wiśni, jagodowa, truskawkowa i sok z cytryny
- owoce do dekoracji
- barwniki spożywcze, ja użyłam żelowych z firmy Dr. Oetker

- dwie duże deski

Poncz:
- sok z 1 pomarańczy
- sok z 1 mandarynki
- sok z 0,5 cytryny
- łyżka cukru waniliowego lub 0,5 łyżki zwykłego cukru
- 250 ml. wody
- 5 łyżek cytrynówki, opcjonalnie


1. Pieczemy blaty biszkoptowe, u mnie pięć, kakaowych.
2. Zdejmujemy papier do pieczenia z jeszcze ciepłych biszkoptów i ponownie kładziemy na nim.
3. Cztery blaty tniemy wzdłuż na trzy, równe części. Piąty będzie podstawą.


4. Do misy robota wlewamy około 1,5 litra śmietanki, dobrze schłodzonej i zaczynamy ubijać.
5. Kiedy lekko spieni się wsypujemy cukier puder i waniliowy, krótko ubijamy i dodajemy śmietan fix. Ubijamy na sztywno.
6. Teraz pracujemy nad formą. Szykujemy trzy paski biszkoptu czyli nasączamy, smarujemy marmoladą i masą śmietanową.


7. Zaczynamy zwijanie, rolowanie tworząc ślimaka, którego układamy na jednej z dwóch desek. Ja nie mam dwóch, dużych desek więc posiłkowałam się kawałkiem cienkiej płyty owiniętej folią aluminiową.  Kiedy kończy się jeden kawałek to dokładamy następny i tak do wyczerpania wszystkich pasków.




8. Piąty blat nasączamy, kładziemy na wierzchu i docinamy na wymiar.
9. Na biszkopt przykładamy drugą deskę, płytę lub sztywny podkład tortowy i przytrzymując  górę i dół obracamy. Teraz ostatnia warstwa biszkoptu jest spodem naszego torta.
10. Owijamy dosyć ciasno folią spożywczą i wstawiamy do lodówki lub chłodnej spiżarni na kilka godzin, najlepiej na całą noc.


11. Po schłodzeniu ubijamy pozostałą śmietankę i dekorujemy.

Jak zrobić kolorową bitą śmietaną bez konieczności dzielenia na porcje i barwienia każdej z osobna?
1. Przygotować barwniki spożywcze w żelu.
2. Przymocować wybraną końcówkę do rękawa cukierniczego.
3. W wewnątrz rękawa, zaczynając od zwężonej strony czyli tej z końcówką i posuwając się ku szerszej czyli górze zrobić cieniutką kreseczkę barwnikiem. Obok następną np. innym kolorem i tak dookoła. Jeśli kreseczki nie wyjdą nie wpadać w panikę, czasem tak bywa, a efekt i tak będzie super.
4. Włożyć ostrożnie ubitą śmietanę i można już dekorować.











9 lipca 2018

Słodki, puszysty mix



Puszysty mix to przykład kompromisu smakowego pomiędzy mną i moimi córkami. Jedna chciała coś z czekoladą druga z owocami, a ja coś z akcentem sernika.😊
Zaczęłam od przygotowania składników na uniwersalne ciasto babkowe.

WAŻNE! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową!

 Składniki:

250g. margaryny
250g. cukru pudru
6 jajek
10 łyżek mleka
40dkg. mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Dodatki:

garść owoców (u mnie ananas)
groszek czekoladowy, twarda polewa lub gorzka czekolada (starte na tarce lub posiekane)
około 150ml jogurtu greckiego
1 budyń waniliowy (jeżeli jest bez cukru można posłodzić cukrem waniliowym lub zwykłym)


Lukier:

2-3 łyżki cukru pudru
sok z 1/3 cytryny


1. Piekarnik rozgrzać do 165°C z termoobiegiem.
2. Margarynę i cukier włożyć do misy robota i utrzeć (nie ubijać) na puszystą masę. Potrwa to kilka minut (7-10) w zależności od zawartości i jakości tłuszczu w margarynie.
3. Jogurt wymieszać z budyniem.
4. Pokroić owoce i położyć na sitku.
5. Kiedy masa będzie gotowa nie przerywając ucierania dodawać naprzemiennie po jednym żółtku i łyżce mleka.
6. Następnie dodać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i groszek czekoladowy.
7. Teraz należy ubić białka na sztywno i używając szpatułki delikatnie połączyć z ciastem.
8. Następnie wyłożyć na blachę.
9. Używając łyżki zrobić kilka kleksów z jogurtu.
10. Rozłożyć pokrojone owoce.
11. Piec ustawione poziom niżej niż środek około godziny (50-60minut), sprawdzać patyczkiem. Po upieczeniu zostawić na 10 minut w otwartym piekarniku.
12. Składniki na lukier wymieszać i polać jeszcze ciepłe ciasto.






                           SMACZNEGO!