.

9 lipca 2018

Słodki, puszysty mix



Puszysty mix to przykład kompromisu smakowego pomiędzy mną i moimi córkami. Jedna chciała coś z czekoladą druga z owocami, a ja coś z akcentem sernika.😊
Zaczęłam od przygotowania składników na uniwersalne ciasto babkowe.

WAŻNE! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową!

 Składniki:

250g. margaryny
250g. cukru pudru
6 jajek
10 łyżek mleka
40dkg. mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Dodatki:

garść owoców (u mnie ananas)
groszek czekoladowy, twarda polewa lub gorzka czekolada (starte na tarce lub posiekane)
około 150ml jogurtu greckiego
1 budyń waniliowy (jeżeli jest bez cukru można posłodzić cukrem waniliowym lub zwykłym)


Lukier:

2-3 łyżki cukru pudru
sok z 1/3 cytryny


1. Piekarnik rozgrzać do 165°C z termoobiegiem.
2. Margarynę i cukier włożyć do misy robota i utrzeć (nie ubijać) na puszystą masę. Potrwa to kilka minut (7-10) w zależności od zawartości i jakości tłuszczu w margarynie.
3. Jogurt wymieszać z budyniem.
4. Pokroić owoce i położyć na sitku.
5. Kiedy masa będzie gotowa nie przerywając ucierania dodawać naprzemiennie po jednym żółtku i łyżce mleka.
6. Następnie dodać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i groszek czekoladowy.
7. Teraz należy ubić białka na sztywno i używając szpatułki delikatnie połączyć z ciastem.
8. Następnie wyłożyć na blachę.
9. Używając łyżki zrobić kilka kleksów z jogurtu.
10. Rozłożyć pokrojone owoce.
11. Piec ustawione poziom niżej niż środek około godziny (50-60minut), sprawdzać patyczkiem. Po upieczeniu zostawić na 10 minut w otwartym piekarniku.
12. Składniki na lukier wymieszać i polać jeszcze ciepłe ciasto.






                           SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz